header
Miten ja milloin fysiotera-
peutti voi edistää sinun ja läheistesi terveyttä?
  kansi liite 1 2013
 

 

 Liity jäseneksi

 

ota yhteytta

 

SY fysi RGB sininen

 

Hae sivuilta

Jäsenten kirjautuminen- Tiedote 28.3.2017 -

Tiedote. Julkaistu: 28.03.2017 klo 11:50
Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

hiiri kuvaJulkisuudessa on esitetty sote-lainvalmistelussa olevaan asiakkaan valinnanvapauteen liittyviä huolenilmaisuja.  On arveltu, että potilastiedot eivät liiku, jos asiakkaan hoidossa on mukana useita eri sektoreita edustavia toimijoita. On esitetty myös epäily palveluketjujen toimivuudesta. Huoli on perusteeton, sillä jo tämän vuoden loppuun mennessä ehdoton valtaosa kaikista potilastiedoista vauvasta vaariin tallennetaan Kansalliseen Potilastiedon arkistoon (Kanta), joka kuuluu sähköisen reseptin ohella kansallisiin Kanta-palveluihin. 

Koskaan aikaisemmin terveydenhuollon historiassa ei olla oltu tilanteessa, jossa kaikki henkilöä koskeva oleellinen terveystieto on ollut näin laajasti häntä hoitavien tahojen ja hänen itsensä hyödynnettävissä. Kansallinen Potilastiedon arkisto (Kanta) mahdollistaa nyt sen, että terveystieto seuraa potilasta yli sektorirajojen palveluntuottajalta toiselle riippumatta siitä, valitseeko hän julkisen, yksityisen vai kolmannen sektorin toimijan terveyspalveluidensa tuottajaksi. Näin Kanta mahdollistaa eri toimijoiden yhteistyön ja aina ajantasaiseen potilastietoon perustuvat palveluketjut ja on siten erinomainen väline uuteen sote-järjestelmään rakennettavalle asiakkaan valinnanvapaudelle.

Kyse on meidän kaikkien kansalaisten edusta: terveydenhuollon asiakkaina voimme Omakanta-palvelun kautta milloin tahansa käydä itse katsomassa arkistoon tallennettuja terveystietojamme. Lisäksi meitä kulloinkin hoitavat tahot voivat – antamallamme suostumuksella – hyödyntää arkiston tietoja hoitotehtävässä. 

Julkinen terveydenhuolto on asiakastietolain vaatimuksen mukaan tallentanut asiakkaidensa hoitoa koskevat tiedot Potilastiedon arkistoon (Kanta) jo yli vuoden ajan. Lain määräysten mukaisesti yksityisen terveydenhuollon liittymisprosessi on parhaillaan menossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kannustanut yrityksiä viipymättä liittymään Kantaan. Liittymisvelvoite koskee niitä toimijoita, joilla on käytössään sähköinen potilastietojärjestelmä – siis valtaosaa kaikista terveydenhuollon palveluntuottajista.

Nyt valmisteilla oleva sote-ratkaisu on historiallisen suuri uudistus, joka ei olisi ollut mahdollinen ilman kehittynyttä tietoteknologiaa ja niitä kauaskantoisia poliittisia päätöksiä, joilla on mahdollistettu ensin kansalaisia palvelevan e-reseptin ja nyt sähköisen Potilastiedon arkiston laaja käyttöönotto.

Kansallisen Kanta-arkiston seuraavassa vaiheessa arkistoon ryhdytään tallentamaan myös sosiaalipuolen tietoja. Sosiaalihuollon Kanta-palvelujen I vaiheen kehitystyö on käynnissä ja palvelu on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2018.

Lue pdf-versiona

Lue ePressi.comissa

Lisätietoja:

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry
Paula Sarias, puheenjohtaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 687 243
Leila Salonen, toiminnanjohtaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 749 8706

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio. Järjestöön kuuluu 830 eri puolilla Suomea sijaitsevaa yritystä. Valtaosa yrityksistä on pieniä, 1 – 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. Suurin osa kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

www.fysi.fi

www.fysioterapia.info

_______________________________________________________________________

 

 

Uutisikkuna: Fysioterapia ja kuntoutus mediassa