header
Miten ja milloin fysiotera-
peutti voi edistää sinun ja läheistesi terveyttä?
  kansi liite 1 2013
 

 

 Liity jäseneksi

 

ota yhteytta

 

SY fysi RGB sininen

 

Hae sivuilta

Jäsenten kirjautuminenMediatiedote 19.5.2017

Fysioterapeuttien suoravastaanotot ovat yleistyneet terveydenhuollossa ympäri maata. Sen sijaan, että tuki- ja liikuntaelinvaivan takia perusterveydenhuoltoon hakeutunut potilas jäisi jonottamaan pääsyä lääkärille, hänet ohjataan yhä useammin suoraan fysioterapeutille.

– Kokemukset fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnasta ovat olleet niin hyviä, että tällä hetkellä ne kunnat, joissa tätä käytäntöä ei vielä ole, ovat jo pian vähemmistönä, kertoo fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan koulutusta kehittämässä ollut ft, OMT, TtM, fysioterapian opettaja Eira Karvonen.

fysioterapeutin suoravastaanotto kouluttajat fyri ry 2

Suoravastaanotto on aina ollut fysioterapiayritysten perustoimintaa. Nyt kuntoutusyritykset lisäävät valmiuksiaan kouluttamalla henkilökuntaansa myös perusterveydenhuollon Fysioterapeutin suoravastaanotto -malliin. Kuvassa kouluttajista ft OMT. TtT, tule-fysioterapian asiantuntija Markku Paatelma ja ft OMT, TtM, fysioterapian opettaja Eira Karvonen sekä koulutuksen järjestävän FYSI ry:n toiminnanjohtaja Leila Salonen ja puheenjohtaja Paula Sarias (edessä). KUVA: Eva Länsiluoto, Karis Fysioterapi

Fysioterapeuttien suoravastaanotossa perusterveydenhuoltoon hakeutuneet, selkä- ja kaularankavaivoista kärsivät sekä ylä- ja alaraajaoireiset potilaat ohjataan tietyin kriteerein suoraan fysioterapeutin arvioon ja ohjaukseen sen sijaan, että he jäisivät jonottamaan pääsyä lääkärin vastaanotolle. Useiden tutkimusten mukaan valtaosa tule-vaivoista johtuu sellaisista toiminnallisista, arjen tottumuksiin liittyvistä ylikuormituksista, joiden arviointi liittyy nimenomaan fysioterapeuttien ammattiosaamiseen. Fysioterapeutit hallitsevat tuki- ja liikuntaelinvaivojen toiminnallisen tutkimisen ja vaivojen erottelun myös vaivojen varhaisvaiheessa sekä osaavat arvioida, missä tapauksissa asiakas ohjataan eteenpäin lääkärille.

Fysioterapeuttien suoravastaanottoihin on johtanut halu antaa kansalaisille parempaa ja nopeampaa palvelua. – Tule-asiakkaat pääsevät viivytyksettä arvioon, saavat tiedon jatkosta ja yksilöidyt ohjeet omaan hoitoon nykyisten Käypä hoito- ja fysioterapiasuositusten mukaisesti. Kaikkiin kipuoireisiin ei tarvita lääkärin vastaanottoa, vaan monet toiminnalliset vaivat korjaantuvat jo ensi käynnillä fysioterapeutin ohjeilla tai toimenpiteillä, Eira Karvonen toteaa.

Tehty hoitointerventiotutkimus osoitti, että hyvällä fysioterapiakäytännöllä päästiin tule-vaivojen hoidossa aiempaa ”lääkärille ensin” -mallia parempiin tuloksiin niin kivun, toimintakyvyn kuin sairauspoissaolojenkin suhteen (Paatelma 2011).  Myös lyhyen aikavälin pilottitutkimukset osoittavat, että nopealla puuttumisella on ehkäisty tule-kipujen pitkittymistä sekä vaivojen uusiutumista ja kroonistumista. Turhilta kuvantamisilta ja leikkaushoidoilta on vältytty. Kustannuksissa on säästetty, kun sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja työhön paluu on nopeutunut.

Eira Karvonen pitää tärkeänä, että sote-uudistuksen myötä pystytään ottamaan nykyistä paremmin käyttöön myös yksityisen sektorin fysioterapiaosaaminen. – Perusterveydenhuollossa hyvin toimivaksi osoittautunutta fysioterapeutin akuuttivastaanottoa ei tule rajata vain sote-keskusten antamaksi palveluksi. Käytännöt tulee kehittää sellaisiksi, että myös pienten fysioterapia-alan yritysten resurssit otetaan suoravastaanottotoiminnassa käyttöön kansalaisten lähipalveluita turvattaessa.

Kuntoutusyritykset ovat sote-ratkaisun edetessä ryhtyneet lisäämään yhteistyövalmiuksiaan kouluttamalla henkilökuntaansa myös perusterveydenhuollon Fysioterapeutin suoravastaanotto -toimintamalliin. Tämä on hyvin luontevaa, sillä fysioterapeuttien suoravastaanotto on ollut aina fysioterapiayritysten perustoimintaa. Hoitonsa itse maksavat asiakkaat ovat voineet ja voivat edelleen hakeutua suoraan fysioterapeutin arvioon ja ohjaukseen ilman lähetettäkin.

Tänään 19.5.2017 valmistuu ensimmäinen ryhmä yksityissektorin fysioterapeutteja täydennyskoulutuksesta, joka antaa valmiudet tule-vaivojen suoravastaanottotoimintaan perusterveydenhuollossa. Tämän koulutuksen on järjestänyt Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry ja koulutusta jatketaan uusilla ryhmillä. Jo tätä ennen yrittäjiä ja yrityksissä työskenteleviä fysioterapeutteja on osallistunut mm. ammattikorkeakoulujen järjestämiin, suoravastaanottoon valmentaviin täydennyskoulutuksiin.

Lisätietoja:

Eira Karvonen, ft, OMT, TtM, fysioterapian opettaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 507 6405

Paula Sarias, puheenjohtaja, FYSI ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 687 243

Leila Salonen, toiminnanjohtaja, FYSI ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 749 8706

 

Tästä on kyse

  • Terveydenhuoltoon hakeutunut tuki- ja liikuntaelinoireinen potilas ohjataan tietyin kriteerein suoraan fysioterapeutille sen sijaan, että hän jäisi jonottamaan pääsyä lääkärin vastaanotolle; fysioterapeutti on käynyt suoravastaanottoon valmentavan täydennyskoulutuksen. 
  • ”Fysioterapeutille ensin” -käytäntöä hyödynnetään jo useissa kunnissa ja kuntayhtymissä. Sen laajentaminen kaikkialle perusterveydenhuoltoon ja työterveyshuoltoon on tutkimuksien ja kokemuksien valossa erittäin perusteltua. Niin potilaat, lääkärit kuin fysioterapeutitkin ovat antaneet mallille kiitosta.
  • Kustannussäästöjä syntyy lääkäriresurssien järkevämmästä käytöstä ja potilaan nopeammasta hoitoon pääsystä. Fysioterapeutti ohjaa potilaan tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.
  • Suoravastaanottokoulutuksen suorittaneella fysioterapeutilla tulee olla oikeus kirjoittaa lähete jatkofysioterapiaan sekä ohjata käyttämään reseptivapaita särky- ja tulehduskipulääkkeitä. Lisäksi hän voi tarvittaessa kirjoittaa 3-5 päivän sairausloman. Fysioterapeutin ohjauksella, tuella ja kotiohjeilla työ- ja toimintakyvyn palautuminen nopeutuu.
  • Jatkossa suoravastaanottoon erikoistuneita fysioterapeutteja löytyy kaikilta sektoreilta, mikä on välttämätöntä suunnitteilla olevan asiakkaan valinnanvapauden toteutumiseksi myös käytännössä.

 

LATAA PDF-versiona

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio. Järjestöön kuuluu 830 eri puolilla Suomea sijaitsevaa yritystä. Valtaosa yrityksistä on pieniä, 1 – 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. Suurin osa kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

www.fysi.fi

www.fysioterapia.info

www.facebook.com/fysiry

www.facebook.com/fysioterapia.info

 

_______________________________________________________________________

 

Uutisikkuna: Fysioterapia ja kuntoutus mediassa