header
Miten ja milloin fysiotera-
peutti voi edistää sinun ja läheistesi terveyttä?
  kansi liite 1 2013
 

 

 Liity jäseneksi

 

ota yhteytta

 

SY fysi RGB sininen

 

Hae sivuilta

Jäsenten kirjautuminenFYSI logo rajattu bannerista

FYSI ry:n tiedote Kuntamarkkinoilla 13.9.2017

Palveluseteleiden käyttöönotto sosiaali- ja terveyspalveluissa on kunnille ja kuntalaisille erinomainen, hallinnollisesti kevyt tapa valmistautua sote-uudistukseen ja sen osana toteutettavaan asiakkaan valinnanvapauteen. Lainsäädäntö on mahdollistanut palveluseteleiden käyttöönoton jo vuodesta 2009 alkaen. Palveluseteleitä on kuitenkin käytetty kunnissa ja kuntayhtymissä hämmästyttävän vähän, lähinnä paineenpurkajina ruuhkautuneissa palveluissa.

– Kuntien kannattaisi hyödyntää palvelusetelijärjestelmän antamat mahdollisuudet ja laajentaa palveluseteleiden käyttöä nyt soteen valmistauduttaessa. Selvitys 30 suurimman kunnan palvelusetelikokemuksista kertoi paitsi selvistä kustannussäästöistä myös kuntalaisten tyytyväisyydestä. Palvelujen saatavuus oli parantunut ja hoitoon pääsy nopeutunut, toteaa toiminnanjohtaja Leila Salonen kuntoutusalan mikro- ja pk-yrityksiä edustavasta FYSI ry:stä.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n jäsenyritystensä keskuudessa teettämä tuore kysely kertoo palveluseteleiden käytön vähäisyydestä kunnissa. Vastanneista yrityksistä 65 % ilmoitti, ettei niiden kotikunnissa ole käytössä minkäänlaista fysioterapiaan liittyvää palveluseteliä.

Niissäkin kunnissa ja sairaanhoitopiireissä, joissa fysioterapian palveluseteliä käytettiin, käytännöt olivat osin toimimattomia. Merkittäväksi epäkohdaksi yritykset kokivat palvelusetelin arvon: arvo määritettiin joissakin kunnissa ja kuntayhtymissä niin alhaiseksi, ettei kuntalainen saa sillä palvelua itselleen.

Leila Salonen painottaa, että toimivassa palvelusetelimallissa järjestäjä määrittää setelin arvoltaan realistiseksi ja asiakas maksaa mahdollisen omavastuuosuuden palvelun hinnasta, mikäli palvelusetelin arvo ei sitä kokonaan kata. Kukin palveluntuottaja määrittää palvelunsa hinnan oman erikoisosaamisensa mukaisesti.

Palveluseteli on valmis ratkaisu moniin soten pulmiin

Talousprofessoreiden ryhmä raportoi tämän vuoden elokuussa, että palvelusetelin avulla voitaisiin ratkaista useampia sote-uudistuksen käytännön toteutukseen liittyviä pulmia. – Myös FYSI ry:n näkemys on, että palvelusetelit ovat ainoa tapa turvata lähipalvelut koko Suomessa, ottaa pienimmätkin palveluntuottajat mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen ja synnyttää edellytykset riittävälle, asiakkaiden tarpeesta lähtevälle kilpailulle myös pienillä paikkakunnilla. Ketterät mikro- ja pk-yritykset tuottavat lähipalveluja kustannustehokkaasti sielläkin, missä isoilla ei ole intressiä ja kaventavat näin osaltaan terveyseroja, Leila Salonen muistuttaa.

Kuntoutusalan yritykset liittyvät parhaillaan kansalliseen Potilastiedon arkistoon, Kantaan. - Tämä takaa sujuvat hoitopolut ja palveluketjut, kun myös yrityksissä syntyvä terveystieto on asiakkaan luvalla kaikkien häntä hoitavien ammattilaisten käytössä. Myös asiakas itse voi tarkastella omia terveystietojaan kootusti Omakanta-palvelussa, Leila Salonen toteaa.

FYSI ry pitää kannatettavana nykyisen palvelusetelijärjestelmän kehittämistä yhtenä varteenotettavana valinnanvapauden keinona.

Lisätietoja: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, puheenjohtaja Paula Sarias, 0400 687 243, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, yhteistyöverkosto ja kouluttajaorganisaatio, johon kuuluu yli 840 yritystä eri puolilta Suomea. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan tuottaneet mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. Noin 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Lataa tiedote pdf-versiona TÄSTÄ

 

_______________________________________________________________________

Uutisikkuna: Fysioterapia ja kuntoutus mediassa